Design Sverige

Modern svensk design
Design eller formgivning som det också kallas, är ett begrepp som skildrar hur ett föremål är konstruerat, hur dess utseende är eller hur hela processen från idé till färdigt föremål går till. Det finns dock ingen allmän definition av begreppet design eftersom termen har flera betydelser, beroende på användarområde och discipliner inom design. Begreppet design kommer ursprungligen från latinets designo (peka ut, framställa, avbilda). I engelskan är design en term vars ursprunglig innebörd var skiss, plan, ritning eller plan. Design (formgivning) är antingen produkter gjorda för hand eller framställda på en industri. En designs (en formgivnings) avsikt är att en miljö eller ett föremål ska få en form som fungerar, och optimerar det material som går åt för att föremålet ska få ett yttre som tilltalar betraktaren. Det är inte lätt att sätt en gräns mellan formgivning, design och konst, och det beror på att begreppen konst och design kan användas i flera olika områden. Inom grafisk design, industridesign, mode med flera används ofta begreppet formgivning. Konsthantverk däremot är ett traditionellt begrepp som används i historiska resonemang, där ett hantverksobjekt ska beskrivas.
Design under 1900-tal
Under 1900-talet förändrades världen både fort och dramatiskt när det gäller socialt och tekniskt. Trafikförbindelserna utvecklades från att människor förut tagit sig fram på hästar till att nu färdas med bil. Under 1800-talet tillkom en rörelse i England, Arts and Crafts som senare påverkat 1900-talets formgivning. Rörelsen gjorde motstånd mot den industriella maskinproduktionen som var vanlig, och tog istället på det hantverksmässiga.
Medeltiden, gotikens former och arkitektur var populära, men en dekoration hade bara ett syfte och det var att understryka konstruktionen. William Morris var en förespråkare tillsammans med Arts and Crafts-rörelsen, och de hade haft stor betydelse för de olika stilriktningarna som fanns under 1900-talet. Vid sekelskiftet var det dags att frigöra sig från de stilimitationer som var vanliga på 1800-talet och nu uppstod fyra nya trender: modernismen, jugendstilen, klassicismen och art déco. Under det första decenniet var det jugendstilen som dominerade.Carl Larsson
På gården Lilla Hyttnäs i Sundborn i Dalarna bodde Carl Larsson med sin fru Karin och deras fem barn. Carl Larssons färgstarka målningar på hemmet och familjen blev snart kända, inte bara i Sverige, utan även utomlands. I dag är deras hem ett museum – Carl Larssongården, som du kan besöka för att se både Carl och hans hustru Karins verk.
Jugendstilen
Det som karakteriserar tidig jugendstilen är krokiga och svallande växtformer. Exempelvis var det vanligt i keramik och glaskonsten att föremålen formades som frukter. I utlandet var det vanligt med mönster som iris och vattenväxter, och i Sverige gällde det som finns i den svenska floran: gullviva, blåsippa med mera. I den tidiga jugendstilen var det även vanligt inom keramiken med motiv som grodor, näckrosor och sjöjungfrur.
Sen jugend
I den senare jugenden det vanligt med raka former och kraftiga beslag. Nu gjordes det oftast ett helt matsalsmöblemang i ek, där stolarna var raka och hade kraftiga beslag. Det var vanligt med ett äpple eller en annan frukt som kontrast på stolar och skåp. Nertill på möbelns stolsben fanns ofta lökformade knutar, för att det skulle se ut som om stolen växt upp ur golvet. I sängkammaren var det brukligt med möbler i kraftig björk. Taklampor var oftast gjorda i koppar eller järn och bordslamporna var gjorda i släta kupor som hade starka färger.
1920-talet
Under 1920-talet var det i Sverige vanligt med ett nyklassiskt, enkelt och talande formspråk som gick i gustaviansk stil. Även allmoge blev ofta använt och det ställdes nu högre krav på skicklighet inom hantverket, och det var kvalitet som gällde. År 1930-talet skapades begreppet Swedish Grace av Morton Shand (en brittisk kritiker). Industridesign blev ett nytt fenomen och Helmer MasOlle var mannen som tog fram Volvos krossprototyp 1926 till deras första öppna personvagnsmodell, och 1929 designade Gustav Dalén AGA-spisen. Nu skulle möblerna vara i björk eller mörkbetsad ek. Det blev vanligare med matsalsskåp och sideboard, men även divaner som var klädda plysch med österländska mönster blev populärt. Under 1920 blev Carl Malmsten ett känt namn och han gjorde många vackra möbler interisa. Det byggdes även kända byggnader under detta årtionde av denna tids främsta konstnärer och arkitekter. Bland annat byggdes konserthuset i Stockholm och Stockholms stadshus.
1930-talet
År 1930 vid Stockholmsutställningen lanserades en helt ny stil, funktionalismen, och den bröt mot all design som funnits förut. Nu skulle produkterna helt plötsligt vara massproducerade på en industri. Ändamålet bestämde formgivningen och allt som var funktionellt sågs som vackert. Det blev förbjuder att ha dekoration bara för dekorationens skull, ytorna skulle vara släta, i vitt, och det skulle vara enkla, geometriska former. Wiwen Nilsson var en svensk designer som slog igenom på Stockholmsutställningen med sitt silver, Louise Adelborg visade upp Nationalservicen för Rörstrand och Ingegerd Torhamn visade upp sina mattor som var inspirerade av konstruktivismen.
1940-talet
I början av 1940-talet och fram till 7 maj 1945 rådde andra världskriget, och under dessa år hände inte mycket inom design. Däremot byggdes det 1945–1962 ungefär 700 000 bostäder och byggföretagen anlitade de mest framgångsrika arkitekterna. Efter kriget blev det modernt med ljusa färger, mjuka former och alm blev ett favoritträslag. Textilierna skulle vara mönstrade och kretonger blommiga. NK började tillverka en ny serie Trivaserie, och dessa möbler gick att montera. År 1943 grundade Ingvar Kamprad IKEA och de började att sälja möbler på postorder. Chef för NK Bo, en utställningsbutik för heminredning var Lena Larsson. Tekniska skolan blev statlig och bytte namn till Konstfackskolan.
1950-talet
För svensk och skandinavisk form blev 1950-talet en storhetstid. Eleganta och funktionella produkter som kunde användas till vardags blev populärt. Under 1950-talet skapades begreppet Scandinavian Design (från engelskan), det skulle medvetet fokuseras på skandinavisk formgivning. En utställning, Design in Milano, visades upp 1945–1957 på 25 olika museer i USA och Kanada. Den skandinaviska stilen skulle innehålla minimalt med material och maximalt av harmoni och nytta när det gäller konstruktioner. Designen av produkter skulle nu vara för moderna människor som bodde i ett välfärdssamhälle. Möbler, inredning och föremålens funktion skulle kombineras med en enkel och elegant form.
Under 1950-talet blomstrade konst och konsthantverk, och körsnärer blev ett vanligt yrke, både inom industrin och som egenföretagare. Kända svenska namn som kan kopplas ihop med Scandinavian design är bland annat Sigvard Bernadotte, Astrid Sampe, Ingeborg Lundin, Stig Lindberg och Sixten Sason. Astrid Sampe var den designer som tillverkade kollektionen, Signerad textil 1954, en kollektion som blev mycket framgångsrik. Astrid Sampe lanserade även Linnelinjen 1955. När det gäller nybyggnader av kyrkobyggnader fick arkitekterna mer konstnärlig frihet. Det byggdes omkring 350 kyrkor, offentliga byggnader, bibliotek, simhallar med mera. Gunila Axén och Birgitta Hahn tillverkade poppiga och färgglada textilier.1960-talet
Under 1965–1975 byggdes omkring en miljon lägenheter (miljonprogrammet) och tv:n blev ett måste i allas vardagsrum. Det möblerades utifrån tv:n som nu var den som prylen alla samlades vid. Kaffe skulle drickas medan du och dina vänner tittade på tv. Det lanserades nya produkter och tv-kannan var en av dessa. Under 1950-talet var det vanligt med mörka teakmöbler, men nu började det bli modernt med furumöbler och vitlackerade möbler. Den kända inredningsarkitekten, Lena Larsson, skapade begreppet slit- och släng och med det ansåg hon att det var sakerna som skulle slitas ut, och inte människorna. I Kungens kurva öppnades IKEA 1965 och det blev populärt att köpa möbler där. Karin Mobring, Gillis Lundgren Erik Wörts var några av IKEA:S första formgivare. Typiskt för 1960-talet blev raka och kantiga former, och färgerna skulle vara gröna, bruna och orangea. Mycket av designen från 1960-talet går att använda för att får ett snyggare hus.
1970-talet
De ord som talar för 1970-talets design är miljömedvetenhet, moral, medbestämmande, ergonomi och antidesign. Som mycket annat under 1970-talet var det kollektiv som gällde, både när det gällde boende och konsthantverk. Blås & Knåda och 10-gruppen var kollektiva konsthantverk som bildades. Kollektivet 10-gruppen startade i Stockholm på 1970-talet och några kända medlemmar var Gunila Axén, Birgitta Hahn, Carl-Johan De Geer, Tage Möller och Inez Svensson. År 1977 blev Konstfack högskola. Möbler skulle hellre vara viktiga än vackra. Spånskivor, skumplast och glasfiberväv skulle användas. Det var inne att tillverka och måla sina egna möbler. Heltäckningsmattor blev modernt och tapeterna skulle ha medaljongmönster. IKEA blev ännu populärare, både i Sverige och utomlands.
1980-talet
Under 1980-talet började datorn användes för att tillverka föremål, och yuppies blev ett känt begrepp. Pastellfärger blev populärt på både kläder och textilier. Betongstolen Concrete som tillverkades av Jonas Bohlin blev känd 1981. Mats Theselius gjorde debut 1985 med sin Älgskinnsfåtölj. Nu blir det även modernt med smycken och att klä upp sig. Under slutet av 1970-talet hade det svenska glasriket en kris, men nu gick glaskonsten upp igen och blev nyskapande med mycket färger. På många små orter öppnade glashyttor, som hade öppet för publik som även fick prova på att blåsa glas, och det fanns massor med fina saker att köpa. För glasrikets Kosta Boda tillverkade Anna Ehrner 1981 glasservisen Line. Eva Englund konstruerade för Orrefors avancerade graalglas, skålar och vaser. IKEA gjorde en perfekt marknadsföring och för dess räkning skapade Leon Nordin ordspråket som menade att IKEA:s möbler inte var för de rika, utan för de kloka.
1990-talet
När 1980-talet passerat med börsuppgångar, lyx och yuppies, kom 1990-talet med helt andra tankesätt. Nu skulle det sparas och självkontroll var något att tänka på (compct living). Under 1990-talet blev den torra humorn populär, den existerade redan i Nederländerna, och designgruppen Droog design bildades i Amsterdam 1993 av Renny Ramakars och Gijs Bakker. Gruppens humor gjorde att formgivningen blev mer humoristisk. Designen skulle nu vara mer lekfull och billiga material som snören, rep, papper med mera formade vackra och uttrycksfulla möbler. Även i Sverige kom den torra humorn i slutet av 1990-talet och i början av 2000-talet kom humorn även in i den svenska formgivningen. Vid millenniumskiftet blev ord som känslor, sinnlighet och beröring honnörsord.
På Nationalmuseet i Stockholm visades utställningen Konsceptdesign och den varade en bra bit in på det nya milleniet. Under den här tiden fanns vissa likheter med förra sekelskiftets olika stilar. Under 1890-talet inreddes hemmen med inflytande från främmande kulturer och även från tidigare århundranden. Tidningarna hade trevliga och färgsprakande reportage, parallellt med annonser som visade en ren skandinavisk stil. Stylisten Rachel Ashwell, öppnade 1989 sin första butik i Kalifornien. Där sålde hon vita möbelöverdrag, gamla möbler och loppisfynd. Stilen kallade hon Shabby Chick och stilen spred sig snabbt över hela världen. Även i Sverige öppnades många små butiker som blev välbesökta. Det skrapades även på nya, vita möbler för att få dem slitna. I dag är inte Cabby Chick särskilt populärt i Sverige längre.1990-talet
I början på 1990-talet började ett nygammalt tänkande komma tillbaka, det blev dags att gå tillbaka till termen nymodernism (nyenkelhet). Scandinavian Design från 1950-talet återupplivades av Jaspar Morrison, han började samarbeta med olika svenska formgivare som redan arbetade med den stilen runt omkring i världen. Hos auktionsverken blev Skandinaviska möbler från 1950–1960-talet intressanta. I Sverige var Ingegerd Råman, Gunilla Allars, James Irvine, Jaspar Morrison med flera några av de som arbetade efter modernismens idéer. Under 1990-talet skedde en stor förändring, då den tekniska utvecklingen med internet, datorer Cyberspace drog in i världen med full fart. Genom Cyberspace kan du se en virtuell värld som förekommer jämsides med den reella världen. IT och Cyberspace har även påverkat formgivning och design till att bli mer personliga och konstnärliga. Du kan också genom datorns hjälp påverka den designprocess som sker.
Webbdesign
För alla som sysslar med webbdesign görs något helt annat än att skapa föremål med händerna, eller masstillverka föremål genom industrin. Webbdesign är en form av grafisk design, där ett märkesspråk används. Märkesspråk kommer från engelskans markup language och sidbeskrivningsspråk är en form som består av speciella textkoder (taggar eller element). Dessa koder syns inte i dokumentet när det introduceras för användaren i slutgiltig form. Den som jobbar med webbdesign använder dessa koder som instruktioner för ett datorprogram (webbläsare eller ordbehandlare) för att de ska kunna presentera bilder, länkar, text, grafisk formgivning och mycket mer. Webdesign genomgår många olika steg och alla steg är en viktig process för att skapa en webbplats som är användarvänlig.
Viktiga steg i webbdesign
Det som görs först i webbdesign är att utforska arbetsrutiner och verksamhetsprocesser, för att kunna föreslå nya, förändrade och bättre processer. De som skapar skisser och prototyper (mockups och Storyboards) är antingen en grafisk formgivare eller en art director. De brukar vanligtvis använda ett rit- eller illustrationsprogram. Därefter är det formgivarens idéer och skisser som förverkligas med så kallade HTML-koder och stilmallar. Webbutvecklaren och andra systemutvecklare tar hand om designen och genomför databaser. KG Jonsson-Finne var en av de första som använde order webbdesigner, och det gjorde han i flera seminarier och föredrag 1995.